lauantai 1. kesäkuuta 2013

Vetoomus kumirouhenurmen saamiseksi Ruukinkankaalle
Kokoomuksen valtuustoryhmä teki valtuustoaloitteen jalkapallon harrasteolojen parantamiseksi Suomussalmella 14.6.2011 (liite). Nyt kenttäasia on edennyt siihen pisteeseen, että on julkisuudessa kerrottu valtionavustuksesta ja kentän rakentamisesta Ruukinkankaalle. Jalkapallo on tällä hetkellä juniorien määrässä mitattuna kuntamme suurin kesälaji. Kenttäolosuhteisiin esitetty muutos ei kuitenkaan ole sitä, mitä jalkapallon harrastajat haluavat. Julkisuudessa on puhuttu hiekkatekonurmesta, ei kumirouhetekonurmesta, joka soveltuu jalkapalloon hiekkatekonurmea paremmin. Oikeastaan hiekkatekonurmea ei voi pitää lainkaan jalkapallonurmena. Haluamme, että jalkapallon harrastajat otetaan valtuustoaloitteen mukaisesti huomioon ja keinonurmi rakennetaan pääasiallisesti jalkapalloa silmällä pitäen. Tällöin jalkapalloon tarkoitettu kumirouhepinta on ainoa tarkoitukseen sopiva vaihtoehto.
Ruukinkankaan kenttää käytetään myös koululaisten liikuntatunneilla ja välituntitoiminnassa. Myös näihin toimintoihin kumirouhenurmi soveltuu hiekkatekonurmea paremmin. Hiekkatekonurmi on lapsille kovin anteeksiantamaton ja kolhuja sattuu helposti. Kovapintainen ja kovan kitkan aiheuttava hiekkatekonurmi rikkoo helposti lasten ihon, vaatteista puhumattakaan. Jalkapalloon sopiva kumirouhenurmi soveltuu myös koululaisten pesäpalloon jopa hiekkatekonurmea paremmin, koska peli hidastuu ja vahinkoja sattuu vähemmän. Välituntipeleissä koululaiset pelaavat lähes ainoastaan jalkapalloa.
Suomussalmella on jo ”Suomen paras hiekkakenttä” pesäpalloilijoita varten, jolla on loistavat olosuhteet pelata kansallispeliämme. Pesäpallo tarvitsee paljon enemmän tilaa kuin Ruukinkankaan kenttä tarjoaa. Pienimpien juniorien peleihin Ruukinkankaan kenttä vielä soveltuu, mutta aikuisten peleihin kenttä on auttamatta pieni. Parkkipaikat ja ikkunat ympäröivät kenttää, joten pesäpalloa ei kentällä voi sarjatasolla pelata. Pesäpallon juniori- ja harrastepeleihin kumirouhepinta käy oikein hyvin.
Hiekkatekonurmea voidaan pitää soveltumattomana jalkapalloon, koska hiekkatekonurmella pelistä tulee liian nopeaa ja pallo pomppii liikaa. Liukutaklauksissa hiekkatekonurmi polttaa jalat, kun peliä pelataan yleensä shortsit jalassa. Hiekkatekonurmella ei saa edes pelata virallisia jalkapallo-otteluita, joten jalkapalloilijoita ei mielestämme oteta huomioon valtuustoaloitteen mukaisesti, jos kentälle asennetaan hiekkatekonurmi.
Vaadimme, että Ruukinkankaalle rakennettavalle kentälle asennetaan pinnoitteeksi jalkapalloalustaksi soveltuva kumirouhekeinonurmi.
Ville Vainio
erityisluokanopettaja, jalkapallon juniorivalmentaja, pesäpalloilija